نشریه اسکرین در مطلبی به برخی نکته های جالب در انتخاب امسال جشنواره فیلم ونیز ۲۰۲۳ اشاره کرده است.

تاثیر اعتصاب بازیگران

اتحادیه بازیگران همچنان در اعتصاب است و البته شنیده ها حاکی از صدور مجوزهایی برای شماری فیلم های مستقل و شرکت بازیگران این فیلم ها در جشنواره هاست، فیلم هایی مانند «پریسیلا» ساخته سوفیا کاپولا، «خاستگاه» ساخته خانم آوا دو ورنای و «فراری» ساخته مایکل مان توسط شرکت های مستقل تهیه شده اند اما دو نظر در این میان مطرح می شود.

نخست اینکه بازیگران در جشنواره حضور پیدا کرده و از این فرصت برای اعلام دیدگاه صنف خود استفاده کنند و دومین نظر بر عدم حضور بازیگران، علی رغم صدور مجوز، جهت همدلی و همبستگی با دیگر همکاران خود است.

به هر روی جشنواره هایی مانند ونیز، تورنتو، تلوراید و حتا پس از آن نیویورک و لندن هم تحت تاثیر این اعتصاب خواهند بود.

نتفلیکس و ونیز

قصه عاشقانه نتفلیکس با جشنواره ونیز همچنان ادامه دارد و «استاد» ساخته بردلی کوپر و «قاتل» ساخته دیوید فینچر از تولیدات نتفلیکس در بخش مسابقه اصلی جشنواره اند. دیگر تولید نتفلیکس، «اجتماع برف» ساخته خوزه بایونا فیلم اختتامیه است و حتا فیلم چهل دقیقه ای «قصه فوق العاده هنری شوگر» ساخته وس اندرسون در این مسابقه حضور دارد.

ونیز و اخلاق!

یکی از انتقادهای جدی به جشنواره ونیز ، انتخاب فیلم های کارگردان هایی است با اتهام های جدی تعرض جنسی روبرو اند مانند رومن پولانسکی، وودی آلن و لوک بسون که بسیاری از جشنواره از نمایش آثار این فیلمسازان خودداری می کنند.

از ۲۳ فیلم بخش مسابقه، تنها کارگردان پنج فیلم زن بوده که در مقایسه، جشنواره های کن و برلین هر کدام شش کارگردان زن در بخش مسابقه خود داشته اند. اما در بخش خارج از مسابقه، سی درصد کارگردان ها را زنان تشکیل می دهند.

یکی از نکات جالب انتخاب های امسال ونیز تعداد بالای فیلم های ایتالیایی، با شش عنوان، در بخش مسابقه است.

سالمندان و جشنواره

نکته دیگر نشریه اسکرین تعداد قابل توجه فیلمسازان سالمند در جشنواره است. فردریک وایزمن ۹۳ ساله، لیلیانا کاوانی ۹۰ ساله، پولانسکی ۹۰ ساله، ویلیام فریدکین ۸۸ ساله، وودی آلن ۸۷ ساله، یروان جیانکیان ۸۱ ساله و مایکل مان ۸۰ ساله اند. البته جوان ترین فیلمساز بخش رسمی ونیز، لوانا بایرامی، بازیگر زن فرانسوی اهل کوزوو که فیلم Bota Jone را در بخش افق ها اکسترا دارد.

و می توان به مطلب اسکرین اضافه کرد، تعداد اندک فیلم های آسیایی در بخش مسابقه است که تنها محدود به «شیطان وجود ندارد» ساخته ریوسوکه هاماگوچی است که با فیلم پیشین خود، «ماشین منو بران» موفقیت های زیادی کسب کرده بود.

مرحوم پما تسدن تبتی با فیلم «یوز پلنگ برفی» و نئو سورا با مستند «ریوایچی ساکاموتی- اپوس» در خارج از مسابقه حضور دارند. در بخش افق ها شش فیلم بلند کارگردان آسیایی دارند و یک فیلم هندی هم در بخش افق ها اکسترا قرار دارد.